A Google még elhasalt a forradalminak számító okosszemüvegével, a Google Glass-szal, kicsit megelőzték saját korukat. A mobiltelefonhoz kapcsolódó okoseszközök kora most jött el, és ezt a Bosch is felismerte. 

Ezért fejlesztették ki a Light Drive optikai rendszert, amit a Bosch Sensortech az idei CES szakkiállításon mutat be.

Az átlagos szemüvegekben tökéletesen elrejthető modul egyetlen forrásból származó, mindent tartalmazó egység, amely MEMS-alapú (mikro-elektromechanikai rendszer) tükrökből, optikai elemekből, érzékelőkből és fedélzeti feldolgozóegységből áll.

Ezzel az okosszemüveggel Vasembernek érezheted magad 1

Elfér egy átlagos szemüveg szárán (fotó: Bosch)

Nincs látható képernyő vagy beépített kamera, amelyek korábban elrettentették a felhasználókat az okosszemüvegektől, ez első ránézésre tényleg egy átlagos pápaszem, ami fontos azoknak is, akik látáskorrekció miatt viselnek szemüveget, hiszen tíz emberből hat mindennap hord valamilyen korrekciós lencsét.

„Az okosszemüvegek javíthatják a közlekedésbiztonságot azzal, hogy megszüntetik az okostelefonok figyelemelterelő használatát, csökkenthetik a felhasználók ösztönös mozdulatait, hogy állandóan mobileszközeikre pillantsanak az értesítések és üzenetek miatt”  -mondja Dr. Stefan Finkbeiner, a Bosch Sensortec ügyvezető igazgatója.

Ezzel az okosszemüveggel Vasembernek érezheted magad 2

Kis testben nagy tudás

MÉLYVÍZ! Technikai részletek

A Bosch Smartglasses Light Drive modulban található mikro-elektromechanikai rendszerre (MEMS) épülő fényszkenner letapogatja az okosszemüveg üvegébe ágyazott holografikus optikai elemet (holographic element, HOE). Ez a HOE a fénysugarat az emberi retina felületére irányítja, és így vetíti ki a mindig fókuszban lévő képet.

A rendszer legnagyobb előnye a mérete.  Ez a legkisebb a piacon elérhető hasonló megoldások közül és a meglévő termékeknél 30 százalékkal vékonyabb. Hozzávetőleges méretei: 47-75 milliméter hosszú, 5-10 milliméter magas és 8 milliméter széles (az kliens integrációja függvényében), tömege pedig 10 grammnál is könnyebb. 

Az okosszemüveg-modul számos érzékelőt kapott, például van egyszerűen csak “okosszenzornak” nevezett modul, valamint légköri nyomásérzékelő és magnetométer. 

Az ígéret szerint a rendszer éppen a megfelelő időben jeleníti meg a szükséges információkat, minimális formában. Ideális az olyan alkalmazásokhoz, mint a navigáció, a telefonhívások és az értesítésekhez, így többek között az ébresztőhöz, a naptárbejegyzés emlékeztetőihez és az üzenetküldő szolgáltatásokhoz, például a WhatsApp és a WeChat programokhoz. 

Ezzel az okosszemüveggel Vasembernek érezheted magad 3

Vezetés közben is használható, nem kell levenni a tekintetünket az útról.

Így tényleg hasonló élményt kaphatunk, mint Tony Stark, amikor Vasember páncéljából hunyorít kifelé, annyi különbséggel, hogy ez a viselet sokkal diszkrétebb. A debütálásra még várni kell, hiszen ez a modul a végterméket, az okosszemüveget fejlesztő gyártóknak szól, számukra 2021-től lesz elérhető a technika. 

A cikk megszületését a Bosch támogatta.