Szomorú, és érdekes képsorok következnek, így néz ki belülről az OPNI, vagyis a volt Lipótmezei Elmegyógyintézet napjainkban. Az intézet 1868-ban épült Magyar Királyi Tébolyda néven, kezdetben 300 beteg ápolását tették lehetővé, később azonban ez a szám tovább növekedett. A különböző pszichiátriai orvosi kezeléseket jelentős munkaterápiai és alkoholmegvonási kutatások egészítették ki. 2007-ben 139 évnyi működés után szűnt meg. Az épület maga műemlék.

Az itt folyó kutatások világszínvonalúak voltak, élenjártak többek között gyógyszerek kifejlesztésében, és az alváskutatásban is. 2007-ben az OPNI (Országos Pszichiátriai és Neurológiai Intézet) Európa 5. legszínvonalasabb pszichiátriája volt. Bezárásának okai máig tisztázatlanok, és ellentmondásosak.

Nehezen meghatározható értékéről pedig némi támpontot adhat, hogy a komplexumhoz tartozó Sándor-villa magántulajdonba került 2007 után, és új tulajdonosa próbálta már eladni,  a 10788 négyzetméteres, ősfás telket és a rajta álló 874 négyzetméteres, négyszintes villát. Ára volt 225 és 660 millió forint egyaránt, de új vevőre egyik összegért sem talált.