Hamarosan itt az év, illetve az évtized vége, sok helyen már el is kezdődtek az előkészületek a szilveszteri bulikhoz. Az ünneplés elengedhetetlen része a pezsgő, mellyel sok embernek meggyűlik a baja: kibontása mindig hordoz veszélyeket és kellemetlenségeket, a rakétaként elszálló dugótól kezdve a kispriccelő italig, amitől minden és mindenki ragadni fog.

A profik ezt persze másképp csinálják. Ők nem bajlódnak a dugó óvatos kimozgatásával, sokkal tökösebben állnak a témához, és az eredmény is látványos, mégsem ragadunk bele a kifolyó pezsgőbe. Nekik két plusz eszköz kell a mutatványhoz: egy vödör jég és egy pezsgőszablya. Egyik beszerzése sem jelent nagy feladatot, szablyából pedig rengeteg változat létezik, a Napóleon ihlette daraboktól a modern formatervű változatokig.

Nincs más hátra, mint a módszert megtanulni. 10-15 percig jégbe kell állítani a palack nyakát, majd teljesen kicsomagolni azt, leszedve az üveg nyakáról a papírt és a dugót tartó drótkosarat is, ami a palackban lévő nyomástól függően kötelező tartozéka a pezsgőknek és habzóboroknak. Ekkor jöhet a szablya, melyet a palack sorjázott része mentén egy határozott mozdulattal el kell tolni magunk felől, miközben 45 fokos szögben tartjuk a pezsgőt. Leírva lehet, hogy bonyolultnak tűnik, de egy profi rövid idő alatt bemutatja, hogy nem is az.