2005 óta minden évben kiosztják Az év illúziója-díjat. A két professzor, Susana-Martinez Conde és Stephen Macknik által alapított elismerés az adott évben készült legjobb optikai csalódásokat jutalmazza.

Az idei első díjat egy játékfejlesztő, Frank Force alkotása kapta. Tulajdonképpen két forgó ívet láthatunk a képeken, a kérdés csak annyi, hogy melyik irányba forog. Az ember elsőre simán rámondana valamit, de minél tovább nézi, annál jobban belebonyolódik. Az ábrát egyébként négyféle különböző irányban is láthatjuk mozogni, melyek észrevételében színezéssel segített a videó készítője.

A második díjat zöld és piros pontok kapták, melyek a mozgás hatására sárgává változnak. Persze, ha megfelelő módon nézzük a videót, akkor a gyors mozgás ellenére is látjuk a zöld és piros pontokat. Ha kételkednénk benne, csak meg kell állítani a videót.

A bronzérmet egy forgó körlap szerezte meg, mely a környező ábrák mozgása miatt azt a látszatot kelti, mintha jócskán kilengene. Valójában itt is csak a szemünk csal, a kör végig ugyanazon a pályán halad.