A világon sokaknak mást jelent a karácsony, mint ötszáz évvel ezelőtt. Ma már inkább évzáró, leeresztő buli, amibe belefér a Treezilla, egy eredetileg japán képzeletbeli szörnyeteg mintájára épített műfenyő, vörös szemekkel, és füstokádó szájjal.

Godzilla, az meg ki?

Először Honda Isiró rendező és a Toho filmstúdió 1954-es Godzilla (vagy Godzsira) című filmjében szerepelt. A karakter világhírnévre tett szert, és a popkultúra egyik legismertebb fiktív alakjává vált. 2017-ig összesen 30 japán filmje jelent meg, 1998-ban egy amerikai feldolgozás is készült, és egy attól független amerikai film 2014-ben került bemutatóra. Filmeken kívül számos egyéb médiában is szerepelt, úgy mint képregényekben, videojátékokban, rajzfilmekben és könyvekben.

Hírességére tekintettel, valamint az első film angol alcíme után szokás a „Szörnyek királya” („King of the Monsters”) címmel utalni rá. Godzilla karaktere filmográfiája során számos átalakításon ment keresztül, mérete az 50-100 méteres magasságok között váltakozott, időnként új képességeket nyert, de mindvégig jellemző volt rá metaforikussága.

Megalkotásának inspirációjául a második világháború alatt Hirosimát és Nagaszakit leromboló atombombák, továbbá a Szerencsés Sárkány 5. nevű halászhajó katasztrófája szolgáltak. Godzilla a nukleáris fegyverek okozta fenyegetés allegóriájának tekinthető, tágabb viszonylatban az emberiség felelőtlenségére figyelmeztet. Noha az emberek ellenségeként mutatkozott be, némelyik filmben a hős szerepét is betöltötte.