Mark Rober korábban a NASA sugárhajtású dolgokkal foglalkozó laboratóriumában dolgozott mérnökként, azonban manapság egészen más dolgokkal foglalkozik. Összeállt ugyanis James Brutonnal, a korábbi játékfejlesztővel, és a két férfi megalkotta a csaló bowlinggolyót.

Miután félbevágtak egy teljesen átlagos golyót, rájöttek, hogy az eszközök súlyozása aszimmetrikus. Ez teszi lehetővé, hogy a profi játékosok már-már természetfeletti módon csavarva juttassák el a bábukig a golyót. A két férfi felfedezését továbbfejlesztették, és ezt a súlyozást “gépesítették” úgy, hogy azt távirányítással lehessen módosítani.

A távirányító pedig maga az emberi test: egy viselhető mozgásérzékelő szenzor segítségével a játékos szabályozhatja a gurulás irányát, ehhez pedig csak jobbra és balra kell dőlnie. A golyó megépítéséről videó is készült, és ki is próbálták mit sem sejtő emberek előtt, azok legnagyobb meglepetésére.

Korábban más sportágban készült hasonló eszköz: akkor a Nissan mérnökei készítették el a magától a lyukba guruló golflabdát. Ellenben a bowlinggolyóval, ez teljesen automatikusan működik, melyről videó is készült: