Oroszország keleti részén, Mongóliához közel található Bratszk városa. A szovjetek az 1960-as években itt építették meg a világ legnagyobb alumínium-olvasztótégelyét, és a fémfeldolgozás azóta is fontos része a város iparának, de manapság már mással is foglalkoznak errefelé az emberek.

Egy évvel ezelőtt az alumíniumüzem szomszédságában megnyílt az ország legnagyobb kriptovaluta-bányája. Ez gyakorlatilag rengeteg nagy teljesítményű számítógép sorba kapcsolását jelenti, melyek együttesen végeznek bonyolult számításokat. Ebből a tulajdonos pénzt kereshet – nem is keveset, ugyanis a bányának vannak amerikai, japán és kínai kliensei is. Ők gépeket bérelnek a hatalmas gépparkból, és bányászgatnak, többnyire bitcoint, a legismertebb ilyen valutát.

Így néz ki egy igazi 21. századi pénzbánya 1

A képre kattintva galéria nyílik

A háromszintes raktár tömve van gépekkel, összteljesítményük 100 megawatt. Összehasonlításképpen: a paksi atomerőmű összteljesítménye 1940 MW, így ez az egyetlen bánya elhasználná a magyar atomenergiából termelt áram 5 százalékát. Még jó, hogy a közelben van egy hatalmas vízerőmű az Angara folyón, ami a működéshez szükséges energiát biztosítja.

Így néz ki egy igazi 21. századi pénzbánya 2

 

Habár a gépek hűtésére nem kell nagy gondot fordítani – a szibériai klíma megoldja -, a karbantartás így is rendszeres. Emellett a tulajdonosok nagy gondot fordítanak a biztonságra is: minden nap, éjjel-nappal biztonsági őrök figyelik a gépeket.

Így néz ki egy igazi 21. századi pénzbánya 3