Rekordáron, 382 ezer euróért (128,5 millió forint) kelt el Yves Saint Laurent néhai francia divatlegenda egy gazdagon hímzett női kabátkája a Christie’s szerdai párizsi árverésén.  Van Gogh napraforgós festményei inspirálta kreációt az ausztráliai Melbourne-i Nemzeti Galéria bocsátotta aukcióra. Ez a legmagasabb ár, amit valaha a francia tervező egy művéért fizettek. Előzetesen 80-120 ezer eurót vártak a kabátért.

A sárga és narancs színekben ragyogó ruhadarabot több mint 600 óra kézimunkával készítette François Lesage, a luxus divatmárkák hímzőmestere. A blézert, az Yves Saint Laurent divatház 1988 tavaszi-nyári kollekciójának egy darabját, Naomi Campbell, a kor világhírű topmodellje viselte a kifutón.

A selyemmel bélelt kabátból, melyet a divattörténelem remekműveként tartanak számon, mindössze négy van a világon. A kollekcióban szerepelt egy hasonló, de kék tónusú blézer, melyet a holland festő Íriszek című alkotása ihletett. A darab az év elejéig Mouna Ayoub libanoni származású üzletasszony – a világ egyik leggazdagabb nője – tulajdonában volt, januárban azonban a becsült ár négyszereséért, 175 ezer euróért elárvereztette.