December 10-én több különleges órára is licitálhatnak a Game Changers nevű árverés résztvevői. Ezek közül mindenféleképpen említésre méltó az a Heuer Monaco, melyet még 1969-ben raktak össze a svájci cég mesterei.

50 évig pihent a vitrinben ez a luxusóra, most eladják 1

A Piece d’Art-projekt alapjául szolgáló kronográfot eredetileg a vállalat chaux-de-fonds-i székhelyén lévő múzeumából vették elő. Az órában az első automata felhúzású szerkezet, a Calibre 11-es dolgozik, ráadásul még az eredeti acél szíj van rajta. A felújítás során a karórán több apró változtatást is végrehajtottak a szakemberek. Egyik ilyen a tok, amelynek hátlapján a szakemberek kivágtak egy kör alakzatot a rozsdamentes acélból és zafírkristály üveget tettek a helyére. Ennek köszönhetően láthatóvá vált az óra szerkezete.

Az órakészítők szétszerelték a szerkezetet, majd a kronográf minden alkotóelemét restaurálták. A folyamat magában foglalta az elemek megtisztítását, a funkcionális felszínek és a terhelt alkatrészek polírozását. Mindemellett három új ékkővel gazdagodott a páratlan darab, így összesen 20 rubinnal rendelkezik.

50 évig pihent a vitrinben ez a luxusóra, most eladják 2

Az óra kézzel történő megmunkálása nagy szakértelmet igényelt: megalkotásán négy órakészítő dolgozott három hónapon keresztül. Két hídja különleges gravírozást kapott: a „Cal.eleven Jewel Piece Heuer Art” valamint a „Monaco Swiss” feliratok olvashatóak rajtuk. Ezek az elemek nem az időmérő eszköz eredeti részei, mivel azok túl vékonyak voltak a gravírozáshoz.

A TAG Heuer ezzel az árveréssel koronázza meg a Monaco 50. évfordulóját. A gyártó az idei évben 5 jubileumi kronográffal lepte meg a közönséget, az egyes órák egy-egy évtizednek állítanak emléket: az első modellt, amelyet az 1969 és 1979 közötti évek ihlettek, a Forma-1-es Monacói Nagydíj keretében leplezték le májusban. A második limitált kiadás, amelyet júniusban a franciaországi Le Mans-ban mutattak be, az 1979-től 1989-ig tartó időszaknak állít emléket. A harmadik limitált kiadású új Monaco órát az 1990-es évek ihlették és nagyszabású bemutatójára júliusban került sor New Yorkban. A negyedik, Tokióban bemutatott óra már az évezred első éveinek hatásait vonultatja fel, míg az ötödik, legfrissebb kiadást nemrégiben Sanghajban leplezték le.

50 évig pihent a vitrinben ez a luxusóra, most eladják 3

A képre kattintva a korábbi Monaco-változatokat is megtekintheted! Ez az 1969-1979 közötti időszaknak állít emléket