A Foster + Partners építőipari cég különleges megbízást teljesít Szaúd-Arábiában: a tervezők egy repülőteret álmodtak a sivatagi országba, mely teljes mértékben megújuló forrásokból fedezi energiaszükségletét.

A légikikötő elsősorban az elit szükségleteit elégíteni ki: az országba egyre több turista látogat, a felső réteget pedig már az első lépések során szeretné lenyűgözni a monarchia. A tervek szerint 2022-ben megnyíló létesítmény 2030-ig 1 millióra növelné éves utaskapacitását. Összehasonlításképpen: a Liszt Ferenc Repülőtér éves forgalma 2018-ban közel 15 millió fő volt.

2022-ben nyílik a világ legzöldebb luxusreptere 1

A Red Sea, azaz Vörös-tenger Repülőtér minden jóval fel lesz szerelve: a kagyló alakú tetők alá belépve az utasok számos étterem és fürdő szolgáltatásai közül válogathatnak. A változatos környezetről rengeteg növény fog gondoskodni. “A terminál dizájnja minden utazónak szeretné megadni a privát terminál érzését” – állítják a tervezők.

A repülőtér csak egy kis szelete lesz az országot a turisztikai térképekre újra felhelyező Qiddiya Giga Projectnek. Ebben többek között szerepel egy 90 mesterséges szigetből álló külön kis világ megalkotása is, vulkánokkal, hegyekkel és sivatagokkal. Ehhez jön legalább 14 hotel és egy szórakoztatópark is a fővárostól, Rijádtól 40 percre lévő különálló városrészbe.

2022-ben nyílik a világ legzöldebb luxusreptere 2