Hiába is keressük, a plázák üzleteinek polcain nem fogjuk megtalálni az “elpusztíthatatlan dzsekit”, melyet egy londoni startup, a Vollebak álmodott meg. A cég nem a divatos oldalról közelítette meg a kabát megalkotását, ők egy strapabíró és meleg ruhadarabot szerettek volna készíteni, mellyel akár a Déli-sarkot is meg lehet hódítani.

Anyagválasztásuk merőben eltér a megszokottaktól. A dzseki külső rétegét egy Dyneema nevű anyagból készítették, mely az acélnál 15-ször erősebb ugyanakkora tömegre levetítve. A polietilén rostokból egyébként mesterséges végtagokat és golyóálló paneleket is készítenek, így ez biztosan meggátolja azt, hogy a kabátból kijöjjön a meleget biztosító töltőanyag, ahogy az a tollkabátoknál gyakran előfordul.

Az acélnál is keményebb ez a dzseki 1

Egy ilyen kabátot azonban nem tollal töltenek meg: erre a célra félliteres műanyag palackokat hasznosítottak újra, és a belőlük készült szintetikus rostokkal tömték teli a dzseki belsejét. Ezzel több millió aprócska légzsebet hoztak létre a kabát belsejében, melyek hőcsapdaként funkcionálnak, így tartva melegen viselőjét. Ebben a Dyneema is segít: a külső borítás -50 Celsius-fok alatt 5-10 százalékkal merevebbé válik, és a mérések szerint képes -95 Celsius-fokig megóvni viselőjét.

Az acélnál is keményebb ez a dzseki 2

A dzsekinek súlya is van, de inkább vegyen magára 2,5 kilót az ember, mintsem halálra fagyjon. A kabát ára 995 dollár, azaz közel 300 ezer forint.