Tegnap debütált a Disney+, a névadó vállalat streamingszolgáltatása. Magyarországon egyelőre még nem elérhető a Disney ezen terméke, a tengerentúlon azonban napok óta rengetegen vártak az indulásra. Nem véletlenül, ugyanis a platformon mutatkozott be az új élőszereplős Star Wars-sorozat, a The Mandalorian.

A széria elől kissé “ellopta a show-t” a legelőször elkészült Csillagok háborúja-mozi, az Egy új remény. Korábban már kiderült, hogy a legrégebbi Star Wars-alkotásokat is 4K-s, valamint HDR-minőségben lehet majd megtekinteni, de a negyedik epizód nem ezzel került a középpontba, hanem egy sokadjára újravágott jelenettel.

A készítők ugyanis elkészítették az ötödik verzióját annak a jelenetnek, amikor Han Solo és Greedo fejvadász az ivóban egymásra lőnek. A jelenet kultikussá vált az idők folyamán, ugyanis az eredeti, 1977-es verzióban Solo lőtt először. 1997-ben vágták először újra a jelenetet, ekkor Greedo fegyvere sült el először. Évekkel később a sorrendet ismét megcserélték, és digitálisan elmozdították Harrison Fordot is, mintha el akarná kerülni a lézercsíkot. 2011-ben a sorrend nem változott, mindössze lerövidítették a jelenetet olyan hosszúra, mint az 1977-ben is volt.

A mostani változat sorrendcseréje váratlanul ért mindenkit: Solo és Greedo fegyvere egyszerre sül el, ráadásul az űrlény szájából egy furcsa szó is elhangzik a lövés előtt. “Maclunky!” – kiáltja a fejvadász, mielőtt csempészre lő.

Arra, hogy miért változtatták meg a jelenetet újra, nincs hivatalos magyarázat, de a hírek szerint személyesen George Lucas állhat a háttérben. A Star Wars-univerzum atyja állítólag még hét évvel ezelőtt – mielőtt még a Disney megvette volna a filmsorozat jogait a Lucasfilmtől – döntötte el, hogy változtatni kell a jeleneten.