Lassan a tenger mélyén fekvő italok specialistájának lehet nevezni az Ocean X csapatát. A búvárok által még 2010-ben talált 300 éves borokat júniusban bocsátotta árverésre a Christie’s aukciósház, a kétnapos esemény egyik legnépszerűbb tételeként.

A férfiak ezúttal 900 üveg italt találtak a Balti-tenger mélyén egy százéves hajóroncsban 76 méterrel a víz felszíne alatt. A búvárok távirányítású gépekkel szedték fel az üvegeket, ugyanis a hajó és a környezet állapota miatt az edzettebb mélytengeri búvároknak is túl veszélyes lett volna.

Az üvegek egy része a Benedictine likőrszerű italát rejti, a leírás szerint 27-féle gyógynövénnyel és fűszerrel. A ma is létező cég még csak 50 éves volt, amikor a németek elsüllyesztették az italokat szállító gőzöst. A megtalált szállítmány körülbelül harmadát teszi ki ez az ital, a többi palack egy már megszűnt cég, a De Haartman konyakjait rejti.

Az italok fogyaszthatóságáról egyelőre még nincsenek hírek, bár az mindenféleképpen biztató, hogy a Balti- és az Északi-tenger alapvetően hűvösen tartja az italokat. Az Ocean X csapata számos roncsot talált már az európai vizek mélyén, de szeretnék kiterjeszteni tevékenységüket a Panama környéki vizekre is, ahol számos elsüllyedt hajó rejthet értékes kincseket.