Már-már a varázslathoz hasonlít az, amit az Air Co. nevű vállalat csinál. A cég vízből és levegőből állít elő vodkát, gabona és élesztő pedig egy pillanatra sem kerül a képbe. Hogy megtudjuk, mindez hogyan lehetséges, ahhoz egy laboratóriumba kell látogatnunk.

Laboratóriumban készült a világ legfenntarthatóbb vodkája 1

A cég szerint italuk a világ legfenntarthatóbb forrásból származó vodkája. Ezt több dologgal is alátámasztják: gabonatermesztéssel egyáltalán nem terhelik a környezetet, az alkoholos ital előállításához szükséges alapanyagok szintén nem károsítják a bolygót, a felhasznált áramot pedig megújuló energiaforrásokból nyerik. A vodkát ugyanis áram segítségével készítik.

A levegőből kivonják a szén-dioxidot, majd a szenet etanollá alakítják úgy, hogy a vizet közben árammal szétbontják hidrogénné és oxigénné. A szén-, hidrogén- és oxigénatomok egy fémalapú katalizátor segítségével hamar összeállnak az elbódulásért felelős molekulává. “A folyamat ugyanazokat az alapelveket követi, mint a fotoszintézis a növényekben, csak nagyobb hatékonysággal” – árulta el Stafford Sheehan, az Air Co. egyik alapítója.

Laboratóriumban készült a világ legfenntarthatóbb vodkája 2

A laboratóriumban először egy 10 százalékos etanoltartalmú víz jön létre, ezt desztillálják egészen 96,5 százalékos alkoholtartalmú keverékig. Ekkor jön a recept titkos része, amit a cég nem árult el, de a végeredmény egy 40 százalékos vodka.

A munkatársak kiszámolták, hogy egyetlen üveg vodka annyi szén-dioxidtól szabadítja meg a levegőt, mint 7,5 terebélyes fa egész élete során. Az ötletért több díjat is bezsebelt már a cég, de terveik szerint nincs megállás. Még több alkoholos italt piacra dobnának, melyek segítségével tovább tisztítanák a Földet.