Figyelembe véve azt, hogy a villámlás a természet egyik legveszélyesebb fegyvere, nem lenne rossz tudni, hogy hova is csap le. Egy ideig elképzelhetetlennek látszott, hogy előre tudjuk ezt, de úgy tűnik, hogy mára ez is valósággá vált, köszönhetően a svájci EPFL Kutatóintézet munkatársainak.

Az intézet elektromágnesességgel foglalkozó laboratóriumának munkatársai a mesterséges intelligenciát hívták segítségül a kutatás során, mely néhány alapvető időjárási adatból is ki tudja számítani a villámlás viszonylag pontos helyét. A rendszernek ehhez elegendő a légnyomást, a hőmérsékletet, a levegő páratartalmát és a szélsebességet tudnia.

A kutatók tíz évig tanulmányozták 12 svájci időjárási állomás adatait a hegyekben és a városokban egyaránt. Az adatokat összevetették a villámlások helyével ebből az időszakból, innentől pedig a mesterséges intelligenciáé volt a terep, hogy számoljon.

Az eredményül kapott rendszer állítólag 80 százalékos eséllyel megmondja, hogy 10-30 percen belül hova fog becsapni a villám 30 km-es pontossággal. A kutatók abban bíznak, hogy a paraméterek finomításával még pontosabb eredményeket kaphatnak majd.