Egy 35 éves kutatás végére tettek pontot nemrégiben brit kutatók. Az eredményeket 14 korábbi kísérlet összegzéséből állították össze, melyekben 232 ezer embert monitoroztak legalább 5,5 éven keresztül. A cél a futás és az emberi élethossz közötti kapcsolatot vizsgálta, és ahogy arra számítani lehetett, sikerült összefüggést találni.

Az eredmények szerint a futás – legyen az bármilyen rövid ideig tartó – 27 százalékkal csökkentette az alanyok korai elhalálozását. Emellett 30 százalékkal csökkent a szív- és érrendszeri megbetegedések miatti halálozások kockázata, de a daganatos betegségek esetében is hasonló trendet (23 százalék) figyeltek meg a kutatók.

A kutatás szerint már a 6 perc 10 másodperces kilométerenkénti idő alatt kocogók is érezhetik a pozitív hatásokat, akkor is, ha egy órát sem futnak a héten. Persze ez nem azt jelenti, hogy aki aktívan fut, az lassítson vissza, a szakembereknek nem ez volt a céljuk az eredmények publikálásával.

“Ezek az eredmények motiválóak lehetnek azoknak, akik nem tudnak sok időt a testmozgásra szánni. Azokat pedig, akik már többet futnak, ne riassza el az eredmény” – mondta Dr. Željko Pedišić, a melbourne-i Victoria Egyetem egészségi és sportintézetének professzora.