Risto Mattilát kissé lesokkolta, amikor múlt vasárnapi sétáján meglátta, hogy a tengerpart tele van jégtojásokkal. A férfi állítása szerint 25 éve él már Hailuoto szigetén, de ez idő alatt még sosem találkozott ilyen jelenséggel.

 

 
 
 
 
 
A bejegyzés megtekintése az Instagramon
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

 

HS – Helsingin Sanomat (@helsinginsanomat) által megosztott bejegyzés, Nov 3., 2019, időpont: 9:44 (PST időzóna szerint)

A nagyobb tojások méretéhez hasonló gömbök 30 méter széles területen gyűltek össze. “A feleségem és én csodálkozva álltunk eme természeti jelenség előtt. Mivel nálam volt a fényképezőm, megörökítettem ezt a szokatlan látványt” – árulta el.

 

 
 
 
 
 
A bejegyzés megtekintése az Instagramon
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

 

Marja (@marjaran) által megosztott bejegyzés, Nov 5., 2019, időpont: 11:15 (PST időzóna szerint)

A Finn Meteorológiai Intézet egyik munkatársa, Jouni Vainio elárulta, hogy a jégtojások megjelenése nem valami misztikus csoda. Mindenesetre nem gyakran látni ilyet, mert létrejötte után viszonylag hamar elolvadnak, vagy összefagynak, hatalmas jégtorlaszt alkotva ezzel. Megfelelő szélerősség és vízi körülmények esetén azonban máskor is létrejöhetnek ezek a golyók.

 

 
 
 
 
 
A bejegyzés megtekintése az Instagramon
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

 

Marja (@marjaran) által megosztott bejegyzés, Nov 5., 2019, időpont: 11:24 (PST időzóna szerint)

“Túl erős szélben nem tud a labda megfagyni. Viszont szélcsendben a víz nyugalmi állapotban, simán szilárdul meg” – mondta. Hozzátette, hogy a golyó létrejöttéhez kell valami szennyeződés is, ami elindítja a fagyási folyamatot. Ez lehet akár egy hópehely, egy homokszem vagy akár egy osztriga ivadéka is.