Egy nagyszabású vizsgálat szerint a Coca-Cola felelős a világ legtöbb műanyaghulladékáért. A Break Free From Plastics környezetvédő szervezet 72 ezer önkéntes bevonásával térképezte fel a világ utcáit, tengerpartjait és egyéb területeit, és az így fellelt elhagyott szemetet vizsgálta meg a Föld minden kontinensén.

A 75 ezer darabnál is több szemétből 11 732-ről egyértelműen be lehetett azonosítani, hogy az üdítőitalokat gyártó cég egyik termékének csomagolása maradt vissza. Ez a szám a háromszorosa a második, harmadik és negyedik helyen álló szennyezők együttes értékének.

Ez a cég a legnagyobb műanyagszennyező a világon 1

Már a palackok formájáról is könnyen felismerhetőek az üdítők, még kopott, vagy akár meggyűrődött állapotukban is

A szomorú lista következő három pozícióját a Nestlé, a PepsiCo és a Mondelez foglalja el (utóbbi cég érdekeltségébe tartozik többek között a Milka csoki és a Tuc keksz is). Európát tekintve a Coca-Cola számít a legszennyezőbbnek, de ez a trend Észak-Amerikát leszámítva mindenhol igaz: ott a Nestlé a negatív csúcstartó.

Októberben egyébként az üdítőcég előrukkolt az első olyan palackjával, melyet újrahasznosított óceáni hulladékból készített.

Ez a cég a legnagyobb műanyagszennyező a világon 2

“Számunkra elfogadhatatlan, ha az óceánban – vagy bárhol, ahová nem való – köt ki a csomagolásunk. Más vállalatokkal együttműködésben azon dolgozunk, hogy erre a globális problémára felhívjuk a figyelmet. Így szeretnénk elzárni az óceánba jutó műanyaghulladék-csapokat, és segíteni a már jelen lévő szennyezés felszámolásában” – áll a Coca-Cola közleményében.