Laboratóriumi körülmények között készítették a világ legkönnyebb desszertjét Németországban. Az egygrammos meringue, azaz habcsók biztosan nem fogja megfeküdni a fogyasztók gyomrát.

Egy tollpihe is nehezebb ennél a desszertnél 1

A desszert megalkotásához a világ legkönnyebb szilárd anyagát, az 1930-as években kifejlesztett aerogélt használták fel. Az eddig ismert legalacsonyabb sűrűségű szilárd anyagnak tartott gélben a folyékony komponenst gáznemű anyaggal cserélik ki, így válik szinte pehelysúlyúvá. Levegőtartalma 95-99,8 százalékos is lehet.

Az így létrejövő anyag szilárd, mégis szivacsos jelleget öltő tulajdonsága éppen kapóra jött az édesség készítőinek, akik a tojásfehérjét zselésítették, a megfelelő formába öntötték, majd kalcium-kloridba és vízbe mártották azt. A habcsók folyékony részét ekkor folyékony szén-dioxidra cserélték.

Egy tollpihe is nehezebb ennél a desszertnél 2

A nem mindennapi konyhai műveletek után a végeredmény egy 96 százalékban levegőből álló desszert, mely mindössze egy grammot nyom. A habcsók Szaúd-Arábiában debütált októberben egy kiállításon. A készítők célja egy olyan étel elkészítése volt, mely “az ég ízére” emlékezteti a fogyasztókat.