Első ránézésre csak egy sziklahalomnak tűnik, ám közelebbről megnézve egy lakást rejt magában ez a kőomlás, melyet Monacóban találhatunk meg. A Jean-Pierre Lott és cége által tervezett rezidencia remekül kihasználja az Alpok nyújtotta domborzati lehetőségeket, emellett még energiatakarékos is.

A többszintes épület alsó részét a sziklafalba vájták, természetesen helyet hagyva az ajtóknak és az ablakoknak is. A felső rész azonban mesterségesen jött létre: a kivitelezők betonból műsziklákat készítettek, ami annyira jól sikerült, hogy az avatatlan szemek észre sem veszik az eltérést.

Meg fogsz lepődni, mit rejt ez a sziklahalom 1
Meg fogsz lepődni, mit rejt ez a sziklahalom 2

Meg fogsz lepődni, mit rejt ez a sziklahalom

Meg fogsz lepődni, mit rejt ez a sziklahalom 12
Meg fogsz lepődni, mit rejt ez a sziklahalom 13
Meg fogsz lepődni, mit rejt ez a sziklahalom 14
Meg fogsz lepődni, mit rejt ez a sziklahalom 15
Meg fogsz lepődni, mit rejt ez a sziklahalom 16
Meg fogsz lepődni, mit rejt ez a sziklahalom 17
Meg fogsz lepődni, mit rejt ez a sziklahalom 18
Meg fogsz lepődni, mit rejt ez a sziklahalom 19
Meg fogsz lepődni, mit rejt ez a sziklahalom 20
Fotó megosztása:

A lakásba belépve először egy nagy terem fogadja a látogatókat, ahol akár azonnal el is lehet merülni a medencében. Napközben a bejutó fényt egy automatikusan működő roló szabályozza, így ki sem kell menni ahhoz, hogy a Riviérán érezze magát az ember. Az alsó szinten kiépítettek még egy elektromos töltővel is felszerelt garázst.

A második emelet, melyet lépcső mellett lifttel is meg lehet közelíteni, már a mindennapi életről szól. Itt található egy tágas nappali, egy nagy fürdőszoba, konyha és étkező is. A hálószobák és a kisebb fürdők további három szinten helyezkednek el.

Meg fogsz lepődni, mit rejt ez a sziklahalom 21

Újrahasznosított fából készült a konyha padlója is

Noha a beton miatt nem feltétlenül lehet zöldnek hívni a lakást, a kivitelezők sokat tettek azért, hogy a lehető legkörnyezetbarátabb legyen az ingatlan. Rengeteg újrahasznosított és fenntartható forrásból származó faanyagot használtak fel például a padlóhoz és a nyílászárók elkészítéséhez. A tetőn napelemek segítenek az áram termelésében, évente 1400 kWh-val hozzájárulva a fogyasztáshoz. Emellett geotermikus energia melegíti a helyiségeket, és a már nem iható vizet is újrahasznosítják, például a WC öblítésére.

A tervező szerint a monacói sziklavilla 40 százalékkal kevesebb energiát használ, mint egy átlagos francia lakás. A luxusingatlan egyébként eladó: ára ugyan hivatalosan nincs, de a becslések szerint akár 40 millió eurót is elkérhetnek majd a jövőbeli tulajdonostól érte.