1969-ben mutatta be a Heuer az azóta legendává vált óráját, a Monacót (a TAG akkor még nem szerepelt a cég nevében). A Monaco megosztotta a közönséget akkoriban formabontónak számító négyszögletű kialakításával, valamint a metálkékben pompázó számlapjával.

Miután megjelent a kronográf, a svájci cég komoly marketingkampányba kezdett. Célpontnak a világ versenypályáit választották, már a Monaco névvel is erre utaltak. Az órát azonban igazán ismertté Steve McQueen tette a Le Mans című filmmel, állandóan egy Monacóval a jobb csuklóján jelent meg.

Időutazásra hív a kétmilliós karóra 1

Steve McQueen, jobb csuklóján a Monacóval

Időutazásra hív a kétmilliós karóra 2

Ez már az idei negyedik Monaco-változat képe

Az időmérő eszköz rövid idő alatt legenda lett, és a TAG Heuer az 50 éves évforduló alkalmából az idei évben 5 különböző Monaco-variánst készített. Az egyes órák egy-egy évtizednek állítanak emléket, hármat már be is mutattak ezek közül: az első modellt, amelyet az 1969 és 1979 közötti évek ihlettek, a Forma-1-es Monacói Nagydíj keretében leplezték le májusban. A második limitált kiadás, amelyet júniusban a franciaországi Le Mans-ban mutattak be, az 1979-től 1989-ig tartó időszaknak állít emléket. A harmadik limitált kiadású új Monaco órát az 1990-es évek ihlették és nagyszabású bemutatójára júliusban került sor New Yorkban.

Időutazásra hív a kétmilliós karóra 3

A képeken látható negyedik variációt a Tokiói Nemzeti Múzeumban mutatták be a nagyközönségnek. Az eredeti, 1999-2009 között készült változathoz hasonlóan a nyomógombok a 39 mm-es rozsdamentes tok jobb oldalán helyezkednek el, ellenben a koronával, ami a bal oldalon kapott helyet.

Időutazásra hív a kétmilliós karóra 4

A tok hátlapján a „Monaco Heuer” gravírozott logó, valamint az „1999-2009 Special Edition” felirat, illetve a „One of 169” szöveg került, utalva a limitált szériás darabszámra. Az újdonságban egy Calibre 11-es szerkezet található, ami az automata felhúzós kronográf szerkezet modern változatának tekinthető, és amely először 1969-ben, az eredeti Monaco karórában jelent meg.

A fekete-fehér, opálos számlapú óra nagy eséllyel kelendő lesz a gyűjtők körében 6550 dolláros (1,93 millió forintos) ára ellenére is.

Időutazásra hív a kétmilliós karóra 5
Időutazásra hív a kétmilliós karóra 6

Időutazásra hív a kétmilliós karóra

Időutazásra hív a kétmilliós karóra 10
Időutazásra hív a kétmilliós karóra 11
Időutazásra hív a kétmilliós karóra 12
Fotó megosztása: