Még zajlanak az építési munkálatok, de már elérte a 472 méteres kitűzött magasságot a New York-i Central Park Tower. Átadásakor az épület lesz a legmagasabb felhőkarcoló a világon, melyben életvitelszerűen élnek emberek. A világ legmagasabb épülete egyébként a Burdzs Kalifa a maga 828 méterével. Az Egyesült Arab Emirátusokban található torony 163 szintjén hotelszobákat és irodákat alakítottak ki.

A Central Park Tower szűk fél kilométeres magasságával így is a nyugati félteke második legmagasabb felhőkarcolója lesz. Csak a szintén New Yorkban található, a 2001. szeptember 11-én lerombolt ikertornyok egykori helye mellé épült One World Trade Center előzi meg 541 méterével.

Az összesített magassági ranglistán 15. helyet elfoglaló épület tervezésében azok is részt vettek, akik a már említett Burdzs Kalifát is megálmodták, így azt nem lehet mondani, hogy egy tapasztalatlan gárda változtatja meg New York látképét. A hatalmas torony a mellette fekvő Central Park képét is meg fogja változtatni hosszúra nyúló árnyékával, ahogy a nap folyamatosan megy majd le.

Magassági rekordot döntött a félkész épület 1

Ilyen lehet a kilátás a lakásokból

A 131 emeletes lakóházban medencézhetnek és saját edzőterembe is járhatnak majd az exkluzív klubtagságot kiváltó lakásvásárlók. Nyilván az sem lesz olcsó, de az a költség valószínűleg aprópénz lesz a lakások árához képest. 179 luxusrezidencia már biztosan lesz a toronyban, melyek 133-tól 1625 négyzetméteres alapterületig változhatnak. A nagyobbakban akár nyolc hálószoba is elfér majd.

Magassági rekordot döntött a félkész épület 2

Látványterven a Central Park Tower

Az árak is ezeknek megfelelően mozognak: az olcsóbb lakások potom 6,5 millió dollárba (1,92 milliárd forintba), a legdrágábbak több mint 100 millió dollárba (29,6 milliárd forintba) is kerülhetnek majd.