Az ügynökség washingtoni székhelyén megrendezett bemutatón a NASA két mérnöke öltötte magára az Artemis nevű Hold-program számára készült űrruhákat, pózolva és guggolásokat végezve a színpadon az eseményre összegyűlt diákok és riporterek előtt.

A két prototípust a NASA igazgatója, Jim Bridenstine mutatta be. A piros, fehér és kék színű Exploration Extravehicular Mobility Unitot (xEMU) a holdsétákhoz tervezték. Ez az űrruha tartalmazza az létfenntartó eszközöket, gondoskodik a belső nyomás megtartásáról, véd a sugárzás, a szélsőséges hőmérséklet és a mikrometeoritok ellen.

 

Elődeivel szemben az xEMU űrruhában sokkal könnyebb mozogni, finom kézmozdulatokat végrehajtani, ami lehetővé teszi az űrhajósok számára, hogy bonyolultabb feladatokat hajtsanak végre a Hold felszínén.

A narancssárga színű Orion Crew Survival System nevű másik ruhát az Orion űrhajó belsejében fogják viselni az asztronauták, a misszió olyan magas kockázatú részeiben, mint például a Föld légköréből való kilépés, majd visszalépés.

A Nemzetközi Űrállomás (ISS) asztronautái a következő években fogják tesztelni az új űrruhákat.

Több mint 50 évvel az Apollo-program befejezése után a NASA azt tervezi, hogy 2024-re visszatér a Holdra, hogy tesztelje új generációs űrhajóit, amelyek a jövőben embereket vihetnek a Marsra. A NASA bejelentette, hogy a Holdra visszatérő Artemis-misszió keretében – amelyet Apollón ikertestvéréről neveztek el – női asztronauta is a Holdra léphet.