2021-re egy pókra hasonlító robotot küldene a Holdra egy brit startup. A sétáló – és szükség esetén ugrani is tudó – rover az eddigi legkisebb holdjáró lesz, mely a Föld kísérőjének felszínén landolhat.

A Spacebit nevű vállalat vezérigazgatója október 10-én a nagyközönségnek is bemutatta a pókot. Ha valóban eléri a Holdat a lábak segítségével közlekedő robot, akkor Nagy-Britannia lehet a negyedik ország az Egyesült Államok, Szovjetunió/Oroszország és Kína után, amely sikeresen az égitestre küld egy ember alkotta eszközt. Emellett ez lehet az első “céges” rover a Holdon, azaz olyan jármű, mely nem állami forrásokból készült.

A Holdra juttatásról a 79,5 millió dolláros (24 milliárd forintos) összköltségből épülő Peregrine landolóegység felel majd, mely a még készülő Vulcan Centaur rakéta orrán jut majd el a bolygóra a floridai Cape Canaveralből.

Egy pók hódíthatja meg a Holdat 2021-ben 1

A Peregrine-modul látványterve

A “holdpók” valóban nem foglal majd sok helyet: a rover mindössze 1,3 kilót nyom, de nem is kell sokkal nehezebbnek lennie, hiszen küldetése csak 10 napig fog tartani a tervek szerint. Áramellátásáról napelemek gondoskodnak majd, melyek segítségével a mozgatáshoz szükséges energia mellett a két HD-kamera és egy 3D-s lézeres távolságérzékelő is működni tud.