Egészen elképesztő számokat produkál a valaha volt legnagyobb X-szárnyú, amelyet Legóból készítettek. 

10 emberre és 1500 munkaórára volt szükség ahhoz, hogy megépüljön a 10 méter hosszú űrvadász, amelyet a svájci Alpokban helyeztek el, 3454 méter magasan, a Jungfraujochnál. És azt se felejtsük ki, hogy 2,5 millió darabból készült és bele is lehet ülni!

 

Milyennek is álmodták meg Star Wars készítői ezt a vadászgépet?

Az X-szárnyú egyszemélyes vadászgép, a nevét onnan kapta, hogy szárnyai szétnyithatók, így “X” alakot formáznak. A keresztszárnyak növelik a fedélzeti fegyverek tűzerejét, valamint javítják a manőverezést. Az X-szárnyú vadászgép védelmét a titánötvözetből épített, megerősített vázszerkezet, valamint a Chempat pajzsgenerátor adja. A kisebb erejű találatok nem befolyásolják döntően a vadászgép teljesítményét.

 

A kabin teljes egészében katapultálható, ezért a pilótáknak nincs szükségük légmentesen záró szkafanderre és nehéz sisakra.

A pilótafülke mögött kialakított kis üregben foglal helyet az Industrial Automation cég R2-es asztromechanikai droidja. A robot elvégzi a repülés közben adódó karbantartásokat, kiszámolja a hiperugrások koordinátáit, valamint a repülés alatt hasznos tanácsokkal segíti a pilótát, amit megjelenít a pilótafülkében. Az R2-es egység végzi továbbá a fénysebesség feletti, repülés közbeni navigációs feladatokat is.

A szárnyvégeken rögzítve találhatóak a Taim and Back KX9-es jelzésű lézerágyúk, valamint az orr-részbe épített két darab Krupx MG7-es protontorpedó vetők. A 4 db lézerágyú képes akár egymás után egyenként, vagy akár párban is tüzelni. Fontos tartozék a három darab protontorpedó, ezzel a speciális fegyverrel pusztította el a Szövetség a Halálcsillagot a Yavini csatában.