Az Oroszországban található Vottovaara hegyet körüllengi a misztikum. Mint Stonehenge, csak a messzi északon.

A Finnországgal szomszédos Karélia területén körülbelül 1500 követ lehet látni szokatlan formációkban. Némelyeken tisztán látszik, hogy mesterséges erők mozgatták, míg más kövek lehetnek akár természet, akár emberi kéz alkotta idomok is.

A helyi nomád őslakosok, a Számik számára szent ez a 417 méter magas hegy, amit a zord időjárás varázslatos kopár sziklaerdővé formált az évek során. Néhány kiszáradt fenyőn kívül nincs itt más, csak a furcsa formációkba rendeződő sziklák, a megközelítés pedig embert próbáló feladat, úttalan utakon, rozoga hidakon kell átkelnie annak, aki idelátogat. 

Egyesek UFO jelenséget is láttak ezen a területen, művészek kaptak itt ihletet, mások földöntúli hangokra, zajokra emlékeznek a sziklaerdőben tett látogatásból. Az ingoványos talajon álló történeteken túl az biztos, hogy egyedi, a civilizált világtól távol eső, érdekes hely ez, bár a mindig friss prédára leső Instagram-utazók korában valószínűleg nem marad ez így sokáig. 

Misztikus történetek szólnak erről az orosz hegyről 1Misztikus történetek szólnak erről az orosz hegyről 2Misztikus történetek szólnak erről az orosz hegyről 3Misztikus történetek szólnak erről az orosz hegyről 4Misztikus történetek szólnak erről az orosz hegyről 5