Gyakran hódol hobbijának, a fémkeresésnek az 54 éves Billy Vaughan. Az észak-angliai férfi szülővárosa, Whitehaven mellé szokott kijárni felszerelésével, abban a reményben, hátha talál valamit. Nemrégiben rámosolygott a szerencse, amikor egy bronzkorból származó hajlított aranyrudat talált.

A férfi először azt hitte, hogy egy hegymászó hagyhatta el felszerelésének egyik darabját, de hamar kiderült, hogy nem ez a helyzet. “Még csak hat hónapja fémkeresőzök, és pár alkalommal már jártam azon a területen, összesen 7-8 órát eltöltve ott. Ezúttal viszont nagyon erősen jelzett a műszer. Leástam 10-15 cm mélyre, és megláttam” – árulta el Billy.

Értékes ókori kincsre bukkant fémkeresőjével egy férfi 1

“Ezután még másfél óráig kutattam tovább, mielőtt elküldtem a barátomnak, mit is találtam” – tette hozzá. Végül a havernak köszönhetően ellátogattak egy értékbecslőhöz, aki elmondta nekik, hogy a 22 karátos aranyból készült csavart rúd már a nemesfémtartalma miatt is legalább 11 ezer fontot, azaz 4 millió forintot ér.

Értékes ókori kincsre bukkant fémkeresőjével egy férfi 2

A végső ár ennél biztosan magasabb lesz, mivel egy ókori ékszert talált. Történészek szerint hasonló tárgyakat viseltek nyakuk és csuklójuk körül korábban az emberek. Ezzel fejezték ki társadalomban betöltött szerepüket, valamint azt, hogy mekkora vagyonuk van.