A hawaii Mauna Kea vulkán tetején található Subaru teleszkóp segítségével vettek észre húsz új holdat kutatók, miközben a Szaturnusz gyűrűit vizsgálták – jelentette be a Nemzetközi Csillagászati Unió Kisbolygó Központja.

A gázbolygó körüli kutatásokat nehezítette, hogy a fényviszonyok közel sem optimálisak a holdak keresésére. Ezt Scott Sheppard, a kutatócsoport egyik tagja árulta el. Az új felfedezésnek köszönhetően a Szaturnusz tartja az új rekordot, legalábbis ami a Naprendszer bolygói körül keringő holdak számát illeti. A gyűrűiről jól felismerhető égitestnek 82 ismert kísérője van, az eddigi csúcstartó Jupiternek 79.

Sheppard mondhatni nagy tapasztalattal rendelkezik a holdak keresésében: a férfi nevével egy tavalyi projekt kapcsán is találkozhattak a csillagászat iránt komolyabban érdeklődők, ugyanis 12 új holdat találtak a Naprendszer legnagyobb bolygója körül.

A férfi állítása szerint a jövőben még több holdat felfedezhetnek a kutatók a környező égitestek körül, a jelenlegi technikával ugyanis nem lehet megtalálni a néhány kilométeres átmérőnél kisebb, de még számottevően nagy köveket. A helyzetet az sem könnyíti meg, hogy a Szaturnusz a Földtől több mint 1,2 milliárd kilométerre található.

20, eddig nem ismert holdat találtak a Szaturnusz körül 1

Az újonnan felfedezett holdak viszonylag távol keringenek a Szaturnusztól. Ezek közül kettő halad csak a bolygóval megegyező forgásirányban, a többi ezzel ellentétesen kering. Utóbbi csoportból került ki a leghosszabb keringési idejű hold is, mely 5,3 földi év alatt kerüli meg a Földről szabad szemmel is látható égitestet.