Az utóbbi években egyre többen látogattak Csernobilba és a híres zónába, annak ellenére, hogy a mai napig előfordulhatnak súlyosan sugárfertőzött területek a környéken. A bátor turisták most még több élménnyel térhetnek haza kicsit sem kockázatmentes kalandjukról, ugyanis a hatóságok látogathatóvá tették a négyes reaktor vezérlőtermét.

Mint ahogy a legtöbben tudják, ez volt a helyszíne azoknak a sorozatos rossz döntéseknek 1986. április 26-án, melynek következtében a blokk felrobbant. A sugárzás a mai napig hatalmas ezen a részen, beleértve a vezérlőt is. A látogatók ezért kapnak egy fehér védőöltözetet, majd távozáskor két radiológiai teszten is át kell esniük, hogy a későbbiekben se legyen bajuk.

Már látogatható a csernobili négyes reaktor vezérlőterme 1

Nincs jó állapotban a négyes reaktor vezérlőterme

Habár sokan a mai napig veszélyesnek tartják még a zóna megközelítését is, az ukrán állam áldását adta a nyitásra. “Eddig Csernobil Ukrajna negatív márkájának számított. Itt az ideje változtatni ezen” – mondta Volodimir Zelenszkij ukrán elnök.

A turizmus fellendítse érdekében új ellenőrzőpontokat építene, valamint az eddigieket felújítaná a kormány. A biztonságra is nagy hangsúlyt fektetnek: új fémszarkofágot építenek, mely az eredetileg épült betonépítménynél nagyobb és hosszabban tartó védelmet nyújt, mint a múlt században épült tömb.