Egy negyed évszázad sem kellett ahhoz, hogy egy tő szőlőből a világ legdrágább gyümölcse legyen. A Ruby Roman története még 1995-ben kezdődött Japánban, amikor Isikava prefektúra földművesei ki akartak fejleszteni egy nagy szemű szőlőfajtát, lehetőleg vöröset.

Először 400 tő szőlőt ültettek, ám csak később derült ki, hogy mindössze négy hajtás hozott piros terméseket. Ebből egy volt már alapállapotban elég jó a további kísérletezésre. 14 év kitartó munkája végül meghozta a gyümölcsét (szó szerint), és a 2000-es évek végén piacra dobták a ma ismert Ruby Romant.

A ritka gyümölcsnek hamar felszaladt az ára, 2008-ban egy 700 grammos fürt 280 ezer forintnak megfelelő japán jenért kelt el, azaz szemenként körülbelül 8 ezer forintos áron. A szőlő azóta csak még értékesebb lett: 2017-ben már 3,37 millió forintot ért egy fürt, azaz egy szem szőlő 113 ezer forintba került.

Százezret fizettek egy szem szőlőért 1

Egy fürt vörös szőlő csak akkor kaphatja meg a Ruby Roman nevet, ha minden szem legalább 20 grammos, és a cukortartalmuk meghaladja a 18 százalékot. Már ezek is szigorú szabályoknak számítanak, de ezen felül is van egy prémium kategória. Itt a szemeknek már 30 grammot kell legalább nyomnia, és az egész fürtnek legalább 70 dekásnak kell lennie.

Ha az ember elmegy Isikava prefektúra egyik piacára, hogy egyen egy kis gyümölcskülönlegességet, nagyot kell csalódnia. A legtöbb fürtöt ugyanis árveréseken adják el a nagy kereslet és a szerény kínálat miatt. Az évtized eleje például elég ínséges időszak volt a Ruby Roman kedvelői számára: 2010-ben mindössze 6, 2011-ben egyetlen fürt sem érte el a prémium besorolást.

Ha szőlőt nem is, magot bárki vehet a fajta hivatalos webáruházában. Egy szem Ruby Roman szőlőmag 5800 forintnak megfelelő jenbe kerül.