Habár aprónak tűnnek, a műanyag szívószálak gyártásával és használatával rengeteg szemetet termel az emberiség, melynek legnagyobb része sajnos az óceánokban köt ki. Alternatív megoldásként már számos helyen elérhetőek a papírszívószálak, de ezzel is több gond van: gyakran hamar átáznak és szétfoszlanak, valamint az újrahasznosíthatóságuk is korlátokba ütközik.

Olaszországban egy újabb, egyelőre jól működő megoldással kísérletezik néhány vendéglátóegység: tésztából készítettek szívószálat.

Még a papírszívószálnál is jobb, amit az olaszok kitaláltak 1

Egy tésztagyártó rá is állt a lisztből és vízből készült, 100%-ban lebomló és vegán csövek készítésére, melyek egy óráig bírják a hideg italokban – sajnos a forró folyadékokban megfő a szívószál. A tészta egyébként teljesen íztelen, így nem rontja el semmi egy-egy különlegesebb ital fogyasztásának az élményét.

A gyártó szerint a tésztaszívószál megfelelő körülmények között már egy éjszaka alatt lebomlik, szemben a papírból készült változattal, melynek 30-60 nap kell ehhez. Az Olaszországból induló ötlet 2018-ban Nagy-Britanniában is megvetette a lábát, de a pasta őshazájában egyelőre elterjedtebb az ételből készült cső használata.