A Henley útlevélindex időről időre ellenőrzi a világ országainak útleveleit, és egy úgynevezett erősorrendet állít fel köztük az alapján, hogy hány országba, valamint részben független területre (Tajvan, Makaó, Hongkong, Koszovó, Vatikán) lehet velük belépni. 2019 utolsó negyedévébe belépve a legerősebb papírokat a japán és a szingapúri állampolgárok tarthatják kezükben. A két ázsiai állam útlevele 190-190 országba ad szabad belépést.

A képzeletbeli dobogó második fokára Dél-Korea, Finnország és Németország útlevele állhat 188 belépési engedéllyel, Dánia, Olaszország és Luxemburg pedig a harmadik 187-tel. A magyar helyzet sem számít rossznak: a lista tizedik helyén állunk Izlanddal, Szlovéniával és Lettországgal egálban, 180 országgal.

A lista alján rengeteg ország található, melyeknek lakosai 40-nél is kevesebb idegen ország területére léphetnek be legálisan. A legrosszabbul Afganisztán állampolgárai jártak, az ő papírjaik csak 25 helyre jók.

Dr. Christian H. Kalein, a rangsor ötletgazdája szerint az országok kezdenek egyre nyitni a többi állam felé, és elfogadni egymás passzportját. “Néhány kivételtől eltekintve, az index rávilágít arra, hogy a gazdasági és szociális fejlődés szempontjából elengedhetetlen az útlevelek elfogadása.”

Az index összesen 226 úti célt listázott. A magyar állampolgároknak 46 helyre kell vízumot igényelniük. Ezek többsége Afrikában található, de vízum kell Ausztráliába, Oroszországba, Kínába és Indiába is.