Tűzifa hasogatásához talán drága kellék, de mint filmes relikvia annál értékesebb a Ragyogásban ajtót aprító fejsze.  A szerszámot az eredetileg becsült ár négyszereséért vitte el egy gyűjtő Angliában. 

A csaknem egyméteres tűzoltófejszének fa nyele és vagy harminc centiméteres éle van, és az árverés szervezői szerint kitűnő állapotban maradt meg, bár a filmezés során, mikor Nicholson egy ajtót tört be vele, néhány karcolás esett rajta.

Még nem láttad? Pótold be rögvest, a Ragyogás alapmű!

Stanley Kubrick alkotása Stephen King magyar nyelven is megjelent, A ragyogás című bestsellerje alapján készült. Bár az író nem lett elégedett a mozival, a Ragyogás ennek ellenére filmtörténeti mérföldkő, mind technikai megvalósításában, mind a színészi játékot tekintve.

A forgatásról több horrorsztori kering, mint magáról a filmről, a maximalista rendező olyan nyomás alá helyezte a Shelley Duvall színésznőt a megfelelően rémült alakítás kedvéért, hogy egy idő után csomókban kezdett hullani a haja a stressztől. Egy másik alkalommal váratlanul összeesett, erre a rendező leszidta a segítségére siető stábtagokat, hogy a figyelmességük csak ront Duvall teljesítményén.

Az árverésen, amelyet hétfőn és kedden tartottak, mintegy 900 kikiáltási tárgy szerepelt. Meg lehetett vásárolni egyebek mellett Russell Crowe Gladiátorban használt kardját, valamint Samuel L. Jackson fénykardját, és egy rohamosztagos sisakot az 1977-es Csillagok háborújából. Az idén az 50. évfordulóját ünneplő Gyalog galopp című film szent kézigránátja 67 650 fontot ért egy rajongónak, előzetesen 50 ezerre becsülték.

Az árverést a tavalyi hasonló aukció sikere nyomán rendezték meg. Akkor a legnagyobb várakozás Harrison Ford kalapját övezte, amelyet Az elveszett frigyláda fosztogatói című filmben viselt, és amely végül 393 ezer fontért (148 millió forintért) kelt el.