Nemrégiben egy rövid videóban ismertette a NASA egy újfajta robot koncepcióját. Az elképzelések szerint ezekkel a gépekkel meghódíthatnánk a Naprendszer mai technikával egyelőre nehezen elérhető bolygóit.

a videó a hirdetés után indul

A komplex masina tulajdonképpen több robot egyvelege lenne, hogy leküzdhessen minden természeti akadályt: ha kell, repül, gurul, lebeg, de szükség esetén alá is merül. Az egyszerűen csak Shapeshifterként (alakváltó) emlegetett platformot a NASA azért tervezi, hogy egy napon a Szaturnusz egyik holdját, a Titánt is részletesen megismerhessük.

Alakváltó robotokkal hódíthatjuk meg az idegen bolygókat 1

Átláthatatlan, narancssárga légkör veszi körbe a Szaturnusz holdját, a Titánt

Habár 2005-ben egy űrszonda már leszállt a Merkúrnál valamivel nagyobb égitestre, a narancssárga légkörrel rendelkező Titánról még nem tud olyan sokat az emberiség, mint például a Marsról. A NASA azt azonban már bebizonyította, hogy felszínén folyók és tavak is találhatóak, csak víz helyett valószínűleg szénhidrogén tölti fel a mélyebb területeket.

“Nagyon kevés információnk van a felszínről” – mondta el Ali Agha, az alakváltó robot fejlesztéséért felelős kutatólabor egyik vezetője. “Sziklás terep, metántavak, kriovulkánok [illékony anyagokat, mint például vizet, metánt vagy ammóniát lövellnek ki kitöréseik során – a szerk.] – mindezekkel találkozhatunk, biztosat azonban nem tudunk.”

A jelenlegi látványterv csak egy koncepció a sok közül a Szaturnusz holdjának meghódítására. Az előzetes terveket jövőre szűkítik le, onnantól pedig azokat tökéletesíthetik a NASA munkatársai a 2026-ra tervezett Titán-küldetés indításáig.