A moszkvai védelmi tárca közlése szerint a szárnyas rakétát a Basztyion partvédelmi rendszer lőtte ki Oroszország legkeletibb régiójában, az amerikai Alaszka állammal közös tengeri határral rendelkező Csukcsföldön.

A manőverező robotrepülőgép a célpontot, egy több mint 200 kilométerre lévő hajót, az előre megadott időpontban semmisítette meg a Csukcs-tengeren.

Először próbálták ki az ötödik generációs Szu-57-es vadászgéppel párban őrjáratozva az Ohotnyik típusú drónt. A mintegy 30 percig tartó gyakorlat célja a Szu-57-es vezérgép rádiólokációs mezejének kiterjesztése, és a légi megsemmisítő eszközök nagy távolságon történő alkalmazása volt az Ohotnyik segítségével. A drón automata üzemmódban hajtotta végre a bevetést, még mielőtt a Szu-57-es elérte volna a feltételezett ellenség légvédelmének hatósugarát.

 

Az Interfax hírügynökség úgy tudja, hogy az Ohotnyikot részben arra a feladatra fejlesztették ki, hogy Szu-57-esekkel párban hajtsanak végre bevetést, előttük repülve törjék át az ellenség légvédelmét. Az Ohotnyik műszaki adatait a hadsereg egyelőre titokban tartja, de az orosz sajtóban korábban olyan hírek láttak napvilágot, hogy a fejlesztés alatt álló drónok közül ez a legnagyobb tömegű, és húsz tonnát nyom.