Mindig nagy izgalommal várjuk az amerikai robotfejlesztő cég újabb publikus videóit, hiszen ők képviselik a civilek számára elérhető technológia élvonalát. Évente állnak elő olyan eredményekkel, amit látva tátva marad a szánk, és minden egyéb próbálkozás nevetséges tákolásnak tűnik. 

Ma két videóval rúgták rá az ajtót az internet gyanútlan népére, egyrészt megmutatták, mire képes az emberszabású Atlas, ha a mesterséges intelligenciáját tornász üzemmódba állítják. Néhány ügyes ugrást eddig is láttunk már, de hogy egy méretes gép szabályos tornagyakorlatokat és levegőben végrehajtott 360 fokos fordulatot mutasson be, eddig kimaradt.  

Kevésbé látványos, de annál fontosabb hír, hogy a négylábú, kisebb szerkezetük, a kutyaszerű Spot elhagyja a laborkörnyezetet, és tesztelése gondosan kiválasztott partner cégekkel, a való életben folyik tovább. Ez annyit tesz, hogy az innovatív és tőkeerős vállalatok kaphatnak belőle, így a nyílt utcán egyelőre még az Egyesült Államokban sem lesz esély kóborló Spot-robottal  találkozni. 

Többek közt azért, mert a Spot bár látványosan egyensúlyoz, és képes lépcsőt mászni, laza talajon továbbhaladni, azért korlátozott mesterséges intelligenciával rendelkezik. Az általa észlelt világ javarészt akadályokból, használható, és előre programozott útvonalakból áll. 

Pont ez a képessége teheti érdekes, és hasznos eszközzé a jövőben. Egyfajta alap platform lesz, amire a cégek maguk fejlesztette eszközöket csatlakoztathatnak. Mivel a robot már megtette az első lépést, vagyis tud járni, így erre építve jöhetnek az egyéb feladatok. Bemehet emberek számára veszélyes üzemterületekre levegőminőséget mérni, elviheti messzi zugokba a megfelelő műszert, feltérképezhet épületeket lézeres radarkészülékkel 3D-ben, vagy akár cirkuszi mutatványként, szórakoztató látványként is alkalmazható. 

Irányítása távolról, egy játékkonzol kontrolleréhez hasonló eszközzel egyszerűnek tűnik, csak rá kell bökni a kameraképen egy pontra, és Spot odamegy, ha tud.

Ami viszont eddig tudatosan kimaradt a Boston Dynamics fókuszából, az a robot-ember interakció. Spot sincs arra felkészítve, hogy reagáljon az emberekre, együtt dolgozzon velük, de a cégnél remélik, hogy akad elég embermentes környezet ennek a robotfajtának, ami megtette az első lépést, és elhagyja a röghöz kötött ipari hegesztő és festőrobotok szintjét. 

Hogy lássuk, mekkora ugrás Spot, elég megnézni a cég egyik első videóját, amit bő tíz éve töltöttek fel.