Egy tíz fűrészlappal szerelt hatalmas bozótvágó tartja lázban manapság a Twitterezőket. Egy felhasználó videóra vette a hatalmas szerszámot, amit egy helikopterre felszereltek, és éppen legallyazzák az erdő szélét, a távvezetékek környékén.

a videó a hirdetés után indul

A hatalmas, 376 kilós szerkezet egy alumíniumcsőből és tíz gyorsan pörgő fogazott fémlapból áll, mely egy helikopterre kötve lóg a levegőben. Kezelése nem egyszerű, és nagy odafigyelést is igényel, főleg akkor, amikor hasonlóan szűk helyen kell manőverezni – ha véletlen a vezetékhez érne a fűrész, az nemcsak áramkimaradással, de valószínűleg a pilóta halálával is járna.

a videó a hirdetés után indul

Habár sokan hitetlenkedve és aggódva tekintenek a felvételekre, egy esetleges biztonságosabb megoldáson gondolkodva, az idő az óriásfűrészt igazolja. Már az 1950-es években is voltak elképzelések hasonló helikopterre kapcsolható eszközökről. Ennek a konfigurációnak a terveit már 1985-ben bejegyeztette egy vállalkozó, aki erre a szolgáltatásra felépítve cégét megszámlálhatatlanul sok fa lombját gyérítette meg a levegőben töltött 175 ezer óra alatt. Azóta már több vállalat belépett a piacra, így aki ilyen módon metszené meg fáit, több ajánlat közül is választhat.

a videó a hirdetés után indul

A 61 centi átmérőjű lapok percenként 4000-es fordulaton pörögve választják el az ágakat a fák törzsétől. A meghajtásért egy 28 lóerős motor a felelős, melyet a helikopter pilótája irányít. Még így is előfordulhat, hogy a fűrész elakad valamiben: mielőtt nagyobb baj történne, a pilóta egy gombnyomással leállíthatja és le tudja csatlakoztatni a szerkezetet, és biztonságosan le tud szállni.