A szarkofágokban Szennedzsem (nem, nincs köze semmiféle lekvárhoz) és felesége múmiája fekszik. Szennedzsem az ókori Egyiptom Újbirodalmának a XIX. dinasztiája idején, I. Széthi és II. Ramszesz fáraók uralkodása alatt kézművesként dolgozott a Királyok völgye sírjain, és Dejr el-Medinában, a Nílus nyugati partján, Thébával szemben élt.

A testek kitűnő állapotban maradtak fenn, a halottak feltehetően a fáraóknak járó mumifikációs eljáráson estek át.

A szarkofágok felnyitása után a múmiákat átszállítják a restauráló laborba, ahol sterilizációs kapszulába kerülnek több mint húsz napra, megvizsgálják és megtisztítják őket. A Szennedzsem-múmiákat egy 1886-ban feltárt sírban találta Gaston Maspero francia régész 20 további múmiával együtt a Nílus nyugati partján. Szennedzsem az Igazság helyének szolgálója néven szerepel a sírban, ez a cím illette meg a királysírokon dolgozó kézműveseket.

A szarkofágok az Egyiptomi Múzeumba kerülnek, a kairói óvárosban álló, több mint 23 ezer négyzetméteres kulturális intézménybe, amely Egyiptom második legnagyobb múzeuma, mintegy 50 ezer műkincset állítanak ki, amelyek az őskortól napjainkig kísérik végig az egyiptomi civilizáció történetét.