A 18 esztendős futballista február 16-án a Debreceni VSC színeiben a későbbi bajnok Ferencváros elleni hazai NB I-es találkozón a 81. percben csereként állt be élete első felnőtt élvonalbeli mérkőzésére, majd a 93. percben 15 méterről ballal a kapu jobb alsó sarkába ollózott 1-1-es állásnál, így győzelemhez segítve csapatát.

A MOL Fehérvár FC játékosa a színpadon elmondta, óriási megtiszteltetés, hogy a legnagyobb magyar játékosról elnevezett díjat első magyarként nyerhette el.

 

A díjról szóló szerződést Joseph Blatter akkori elnök és a legendás játékos özvegye írta alá 2009. október 20-án a szintén Puskás Ferencről elnevezett felcsúti futballakadémián. Az év góljáért járó Puskás-díjat idén adták át 11. alkalommal. Eddig kétszer adta át magyar a díjat: Puskás Ferenc özvegye után Zlatan Ibrahimovic Orbán Viktor miniszterelnöktől vehette át az elismerést.

A FIFA futballbizottsága minden évben összeállít egy tízes listát, amelynek góljaira a szurkolók szavazhatnak a FIFA hivatalos honlapján. Idén a voksok alapján csökkent három jelöltre a lehetséges győztesek sora, amelyből a legendás játékosokból álló zsűri választotta ki a győztest.

Az esztétikai élmény mellett a gól fontossága is szempont. A futballkaput és benne labdát formázó elismerést női játékos is kiérdemelheti.

A Puskás-díj ötlete Csorba Istvántól származik. A FIFA-t – Puskás Ferenc özvegyének felhatalmazásával – 2007-ben kereste meg Szöllősi György az elképzeléssel, amelyet Blatter egyértelműen támogatott, de a terveket szerzői és névhasználati jogok miatt csak 2009 decemberében sikerült valóra váltani. A Puskás-díj eszmei atyja időközben elhunyt.

A Puskás Ferenc-díj eddigi  nyertesei 

2009: Cristiano Ronaldo (portugál, Manchester United) – FC Porto-Manchester United, Bajnokok Ligája-negyeddöntő

2010: Hamit Altintop (török, Bayern München) – Kazahsztán-Törökország, Európa-bajnoki selejtező

2011: Neymar (brazil, Santos) – Santos-Flamengo, brazil bajnoki mérkőzés

2012: Miroslav Stoch (szlovák, Fenerbahce) – Fenerbahce-Genclerbirligi, török bajnoki mérkőzés

2013: Zlatan Ibrahimovic (svéd, Paris Saint-Germain) – Svédország-Anglia, barátságos mérkőzés

2014: James Rodríguez (kolumbiai, AS Monaco) – Kolumbia-Uruguay, világbajnoki nyolcaddöntő

2015: Wendell Lira (brazil, Goianesia) – Atlético-GO – Goianesia, brazil Goiás állami bajnokság

2016: Mohd Faiz Subri (malajziai, Penang) – Penang-Pahang, malajziai bajnoki mérkőzés

2017: Olivier Giroud (francia, Arsenal) – Arsenal-Crystal Palace, angol bajnoki mérkőzés

2018: Mohamed Szalah (egyiptomi, FC Liverpool) – Liverpool-Everton, angol bajnoki mérkőzés

2019: Zsóri Dániel (magyar, Debreceni VSC) – Debreceni VSC-Ferencváros, magyar bajnoki mérkőzés