Dmitrij Rogozin, a Roszkozmosz orosz űrkutatási hivatal vezetője szerint olyan fegyvert tesztelnek, amelyet az űrhajósok használhatnak a vadállatok ellen, ha eldugott térségben érnek földet missziójuk végén – írja az MTI. Az űrhajósok már több mint egy évtizede fegyverek nélkül indulnak az űrbe, de 2007 előtt más volt a helyzet.

Akkor még lapult a “zsebükben” egy sokoldalú fegyver, amit természetesen nem savas nyálat csepegtető idegenek ellen terveztek. A TP 82-es típusú túlélőpuska 1982-2006-ig tartozott az alapfelszereléshez, 1982 júniusában a Szojuz T-6 névre keresztelt űrutazás során vitték fel először. A fegyver egy drilling vagyis 3 csövű puska, a két felső csöve sörétes, amiből jelzőrakéta is lőhető a 28 csomagba kerülő sörétes lőszereken kívül. Alsó csöve golyós, kalibere 5,45×39, mint az AK-74 szériának. Érdekessége még, hogy lekapcsolható válltámasza egyben bozótvágó kés is, ami szintén jól jöhet, ha a rengeteg veszélyt rejtő tundrán érne földet a kapszula.

Ezt a fegyvert vitték magukkal az orosz űrhajósok 1

A sokoldalú, egyedi űrfegyverrel a NASA űrhajósai is gyakorlatoztak, Jim Voss 2001-ben járt a Nemzetközi Űrállomáson, és előtte lőhetett párat a TP-82-essel. Beszámolója szerint meglepődött, hogy orosz vendéglátói végtelen mennyiségű üres vodkásüveget tudtak előkeríteni célpontnak, 20-30 méterről még mindkét lőszerfajtával pontosnak írta le a lőfegyvert.