Rengetegen talán nem is hallottak még Szőnyi Ferencről. A komáromi férfi a legextrémebb körülmények között teljesít hihetetlen távokat, néhány évvel ezelőtt kétszer is egyedüliként teljesítette a Himalájában rendezett 480 km-es megmérettetést.

Az 55 éves férfi 12 évvel ezelőtt kezdett komolyabban sportolni, és az idei évben a triatlonra gyúrt rá. Októberben Ferenc elindul az idei év csúcsversenyén, a Mexikóban megrendezésre kerülő Decaultratri World Cupon. Itt egy 20-szoros Ironmant szeretne megnyerni. Ez 76 km úszást, 3600 km kerékpározást és 844 km futást jelent.

A táv teljesítésére 28 nap áll rendelkezésre. Ferenc 2010-ben már leküzdötte az ember próbáló kihívást, de az idei évre azt tervezi, hogy megdönti az 1998-ban felállított 18 napos, 5 órás, 21 perces és 40 másodperces időt. Mindössze 18-an vállalkoztak arra, hogy részt vesznek a versenyen, ami a sportolók gyenge pontja. “44 évesen tanultam csak meg úszni, és a mai napig nem igazán vagyok technikás és gyors, sőt inkább lassú. Azonban úgy látom, versenyeken jobb állapotban vagyok az úszás végére, mint a többiek, akik közül van, aki bizony addigra elveszíti a járás- és futásképességét” – mondta.

Ferenc gőzerővel készül a közép-amerikai kalandra. “Minden hétköznap reggel, tehát heti 5 alkalommal úszom általában 1 órát, amit most már növeltem 1,5-re, hiszen közeleg a verseny. Minden nap kerékpározom, most már csak kardió jelleggel, 2,5-3 órát. Minden nap futok, a napi penzum 15-20 km.”

Extrém világrekordot döntene a magyar sportoló 1

Hogy ennyi idősen meddig tervezi ezen a szinten folytatni a sportot, azt a férfi maga sem tudta megmondani. “Azt gondolom, hogy 55 évesen nagyon jól megúsztam az elmúlt 12 év szörnyűségeit. Valószínűleg csak ritkán értem el a felső holtpontot, ami a határt jelzi” – mondta. Egy versenyen azonban mindenféleképpen szeretne elindulni élete során a korábban építőiparban dolgozó Ferenc.

“Egyszer szeretném teljesíteni a Trans-Siberian Extreme versenyt, még ilyen állapotomban, amíg ilyen erős vagyok. Ez a világ leghosszabb és legkeményebb kerékpárversenye, ami Oroszországon vezet keresztül. 9 105 km, 15 szakasz, 8 időzóna, 5 klímazóna, 77 000 m magasság – mindez 25 nap alatt.”