Nem ma kezdte a kerékpáros fejvédelmi eszközök gyártását a Hövding nevű cég. A svéd vállalkozás harmadik generációs sisakja valójában egy gallérszerű készülék, mely vész esetén aktiválódik, és légzsákként védi a fejet a becsapódástól.

a videó a hirdetés után indul

Az aktiválásról a gallérba beépített szenzorok döntenek: másodpercenként 200-szor ellenőrzi a kerékpáros mozgását, és figyeli a normálistól eltérő mozgásokat. Ha balesetet érzékel a rendszer, egy patron 1 tizedmásodperc alatt felfújja a sisakot, és azonnal rögzíti a nyakat is a sérülések elkerülése érdekében.

Sisak nélkül is kerékpározhatunk biztonságban 1

Talán kicsit önkényesnek tűnhet a világ legbiztonságosabbjának kikiáltani az eszközt kategóriájában, azt azonban a Stanfordi Egyetem kutatói bebizonyították, hogy a légzsákos megoldások nyolcszor biztonságosabbak, mint a hagyományos sisakok.

Sisak nélkül is kerékpározhatunk biztonságban 2

A rendszernek folyamatos áramellátásra van szüksége a szenzorok működtetéséhez. Egy töltéssel fél napig működőképes a készülék, mely adatokat is gyűjt viselőjéről. Egy mobilalkalmazáson keresztül megtudhatjuk, hogy áll az akkumulátor töltöttsége, de a közelben előforduló biciklibalesetekről is tájékoztat az app.

Sisak nélkül is kerékpározhatunk biztonságban 3

Az egy méretben elérhető kütyüt a legtöbb férfi gond nélkül, kényelmesen tudja viselni. A gyártó weboldalán 249 fontért (75 ezer forintért) megvásárolható terméket már 185 ezren használják világszerte.

Sisak nélkül is kerékpározhatunk biztonságban 4