Eddig soha nem látott magasságokba emelte egy londoni vendéglátóegység a teázást. A Rubens at The Palace névre keresztelt üzlet azzal szerzett magának hírnevet, hogy náluk a legdrágább a világon egy csésze tea – egy kanna 500 fontba, azaz 186 ezer forintba kerül, míg egy adag nagyjából ennek a harmadára, körülbelül 60 ezer forintra jönne ki.

A királynő szomszédjában a teát is aranyáron mérik 1

Hogy mit mérnek ilyen drágán a Buckingham-palota szomszédságában? Nem akármilyen fűkeverékből készül az ital: a teatermelés egyik nagyhatalmából, Srí Lanka fennsíkjairól érkező növényt kézzel válogatják a szakértők, majd egy darab bársonyra kiterítve, a napon szárítják ki a rügyeket, melyek eközben ezüstről aranyszínűvé változnak.

A királynő szomszédjában a teát is aranyáron mérik 2

Ez a keverék csak a Rubensnél kóstolható meg, és elkészítése egy külön ceremónia. Először is a füvet aranycsipeszekkel egy mérlegre helyezik, hogy precízen kimérjék az adagot – mindezt a vevő előtt természetesen. Majd természetes ásványvízzel lefőzik a teát, mielőtt kitöltik azt az ezüst teaszettbe. A legtöbben az italt mindenféle kísérő étel nélkül fogyasztják, hogy semmi se ronthassa el különleges ízét.