Róma és Bari városa között, részben az Adriai-tenger partján terül el Molise régiója Olaszországban. A hegyvonulatokkal és gyors sodrású folyókkal átszőtt környék nagy problémával küszködik: az elöregedő társadalom miatt egyre fogy a települések népessége. A probléma nem ma kezdődött a területen, a kedvezőtlen földrajzi viszonyok mellett a 20. századi kivándorlási hullámot is megsínylette Itália ezen része. A tartomány 136 településéből 106-ban kevesebb mint 2000 lakos él, és összesen 305 ezren laknak erre.

A helyiek ezen a trenden szerettek volna változtatni már korábban is, amikor úgy döntöttek, hogy jelképes, mindössze 1 eurós összegért árulnak házakat az egyes településeken. Persze a vásárlásnak voltak feltételei, például csak nyaralót nem vehettek ott akciós áron. Azonban ez nem vonzott annyi vevőt, mint szerették volna.

A feltételeken most csavartak egy kicsit, és az olcsó ingatlanárak mellé támogatást is kínálnak a pályázatban részt vevő települések. A szeptember 16-ától induló kiírásban lehetősége lesz bárkinek jelentkezni az 1 eurós lakásvásárlással egybekötött 700 eurós, azaz 230 ezer forintos havi támogatás igénybevételére, melyet három évig folyosítanak.

Az összesen 8,37 millió forintnak megfelelő pénzügyi hozzájárulás igen jól hangzik, figyelembe véve azt, hogy az ingatlanért gyakorlatilag nem kell fizetni. Egy bökkenő azonban van a sztoriban: kötelező valamilyen vállalkozást beindítani, ami a környék életét is jobbá teszi, valamint a gazdaságot segíti. A fiatal párok és családok is előnyből indulnak a pályázaton.

Hiába kedvezőtlenek a földrajzi viszonyok, panaszunk nem lehet a környezetre, ahogy azt az alábbi galéria is tanúsítja. Kattints a képre a megnyitáshoz!

Élnél Olaszországban 8 millióért? Most megteheted 1
Élnél Olaszországban 8 millióért? Most megteheted 2

Élnél Olaszországban 8 millióért? Most megteheted

Élnél Olaszországban 8 millióért? Most megteheted

Élnél Olaszországban 8 millióért? Most megteheted 9
Élnél Olaszországban 8 millióért? Most megteheted 10
Élnél Olaszországban 8 millióért? Most megteheted 11
Élnél Olaszországban 8 millióért? Most megteheted 12
Élnél Olaszországban 8 millióért? Most megteheted 13
Élnél Olaszországban 8 millióért? Most megteheted 14
Fotó megosztása: