A csütörtökön közzétett pénzügyi jelentésből kiderült: a BL-főtáblán érintett 32 klub 2,7 milliárd euróért vásárolt játékosokat, míg az El-csoportkör 48 együttese – köztük a Ferencváros – 1,3 milliárd euróért. Összesen csaknem négymilliárd euró (1325 milliárd forintot).

A csapatok előnyben részesítették a fiatalabbakat: az összeg 64 százalékát 24 esztendős, illetve annál is fiatalabb labdarúgókra költötték, és csak hét százalékot a 28 év feletti futballistára.

Posztonkénti bontásban a négymilliárd euróból 35-35 százalékot költöttek védőkre és csatárokra, 25 százalékot középpályásokra és 5 százalékot kapusokra.

A rekordösszegű költekezéstől nem sokkal maradnak el a játékosok eladásából származó bevételek sem, melyeket 3,72 milliárd euróra becsülnek. Ez elsősorban olyan országok csapatainál jelentkezik tényezőként – például Hollandiában, Portugáliában, Svájcban -, ahol a klub pénzügyi és szakmai modellje is részben arra épül, hogy fiatal tehetségeket olcsón megszereznek, majd pár év munkát követően, már nemzetközi szinten jegyzett labdarúgóként a nagy kluboknak adják őket tovább.