A Nemzetközi Űrállomást megjárt orosz humanoid robotról, Fedorról megállapították, hogy a korábban tervezettekkel ellentétben nem alkalmas űrmissziókra, és nem helyettesítheti az embert a kockázatos űrsétákon.

Ez mondjuk már eddig is borítékolható volt, ahhoz, hogy lássuk Fedor alkalmatlanságát, elég összehasonlítanunk őt egy tényleg csúcstechnikát képviselő robottal, amit a Boston Dynamics fejlesztett, és eszük ágában sincs kilőni az űrbe.

Így mozog önállóan Atlas, az amerikai fejlesztőcég humanoid robotja.

Az orosz Terminátor pedig sehogy, ugyanis nem képes önálló helyváltoztatásra, a róla feltöltött videókon szomorúan ácsorog, néha lövöldöz, falat fúr, vagy csak lóg két kötélen. Mozgása akár egy reumás csigáé, közelről megnézve pedig képtelenség nem észrevenni közeli rokonságát az autóiparban használt hegesztőrobotokkal.

Az oroszok mégis kilőtték az űrbe, mert ha valamit üzembiztosan tudnak, az a dolgok űrbe kilövése. Küldetése viszont a várt csalódással ért véget, Fedor nem lesz az egek ura: “Nem fog többé az űrbe repülni. Nincs már ott tennivalója, teljesítette küldetését” – közölte fejlesztője, Jevgenyij Dudorov szerdán.

Fedor (a Final Experimental Demonstration Object Research – Végső Kísérleti Szemléltető Tárgykutatás angol kifejezés kezdőbetűiből) 184 centiméter magas, felszereltségétől függően 106-160 kilogramm súlyú és 20 kilogramm hasznos teher hordozására alkalmas robonauta.

A robot, amelyet a távlati tervek szerint űrállomások építésére és hosszú távú űrrepülésre akartak felhasználni, távirányítással az őt navigáló ember mozdulatait utánozta volna, és úgy tervezték, hogy képes legyen járni, emelni, kormányozni, kúszni-mászni és felborulás után önállóan talpra állni (az űrben!!!!), valamint korlátozottan az önálló cselekvésre is.

Kiderült azonban, hogy technikája a világűrben nem működik, lábai alkalmatlanok a külső bevetésekhez – mondta el Dudorov. A fejlesztő közölte, hogy már dolgoznak Fedor utódjának tervein, mely már megfelel az űrhajón kívüli munkavégzés kihívásainak.

A robotember szeptember 6-án tért vissza a Földre, miután egy hetet töltött az űrállomáson, ahol az orosz űrhajósok, Alekszandr Szkvorcov és Alekszej Ovcsinyin körül sertepertélt. Az expedíció során számos feladatot elvégzett, és műszaki adatokat gyűjtött.

Nem Fedor volt az első robot az űrben: 2011-ben az Egyesült Államok küldött fel egy humanoid robotot. Ezt a robonautát 2018-ban hozták vissza a Földre, miután műszaki hibák léptek fel nála. A japán Kirobo robot 2013 óta dolgozik a Nemzetközi Űrállomáson. Még beszélgetni is képes – bár csak japánul.