Egy hónapig lehet licitálni majd a világ legdrágábbnak tartott italgyűjteményére, mely csak és kizárólag minőségi skót whiskyből áll. A 467 üvegből és kilenc hordóból álló kollekciót egy névtelen tulajdonos ajánlotta fel eladásra, és vélhetően szép árat kap majd a válogatásért: a szakértők 4,8 millió dollárra (1,44 milliárd forintra) becsülik az összértékét.

Eladó a világ legértékesebb piagyűjteménye 1

 

Ezek között is vannak kiemelkedő üvegek: ilyenek például a Macallan italai, melyekből 178 palackkal is találunk. Ezek már önmagukban is 2,7 millió dollárt, azaz nagyjából 810 millió forintot érnek. Közülük is kiemelkedik az 1926-os, 60 éves whisky: az üveg egyike annak a 14, még létező palacknak, melyet a legendásnak tartott 263-as hordóban érlelt nedűvel töltöttek meg. Az egész kollekcióban ez a legértékesebb cikk, önmagában is valahol 430 és 555 ezer dollár (129-166 millió forint) közé teszik az értékét.

Eladó a világ legértékesebb piagyűjteménye 2

Említésre méltó még az 50 éves Springbank 1919 is a maga 120-170 ezer dollárra (36-51 millió forintra) saccolt árával, de vannak a gyűjteményben 70 éves italok is.

Eladó a világ legértékesebb piagyűjteménye 3

A gyűjtő elárulta, hogy az elmúlt húsz évben gyűjtötte össze a palackokat. “Igazi szenvedéllyé vált, de eredetileg nem volt tervben ilyesmi. Egyszerűen szerettem whiskyzni, de először borokat kezdtem el gyűjteni. Aztán azon kaptam magam, hogy egyedi skót whiskyket gyűjtök, mindössze a címkék szépsége miatt.”

Eladó a világ legértékesebb piagyűjteménye 4

Az aukció szeptember 27-én nyílik online, de a licitálók személyesen is pályázhatnak a különleges italokra október 24-én egy londoni eseményen.