Azt szokták mondani a szakemberek, hogy 35 év felett már érdemes évente szűrővizsgálatra járni, legalábbis a prosztatával mindenképp. Ezekről az élményekről a legtöbben nem szívesen beszélnek, még a közeli barátaikkal sem, pedig nincs rajta semmi szégyellnivaló. Sőt, ha meg tudod győzni a haverodat arról, hogy mennyire fontos a megelőzés, vagy a még enyhe tünetek kezelése, később meg fogja köszönni.

A prosztatavizsgálaton kívül van még néhány kényes téma, amit sokan éreznek kínosnak, ha netán szóba kerül, mondjuk sörözés alkalmával, és inkább lesütött szemmel elsétálnak a pulthoz kérni egy újabb kört, hátha addig más fordulatot vesz a beszélgetés menete. Most megosztanék veletek néhány tapasztalatot, amelyet az elmúlt néhány évben éltem át, végigjárva a lombikprogram rögös útját.

Herevizsgálat

Számos ok lehet, amiért szükség van a herék alapos vizsgálatára, de az egyik leggyakoribb a here visszértágulata, ami nagyban csökkentheti a nemzőképességet. Ilyenkor a férfiember ellátogat a megfelelő szakorvoshoz, aki néhány rutinkérdés után a lényegre tér: “akkor most bokára a nadrággal”.

És ha nem lenne elég, hogy életedben először egy idegen férfi kezébe kell adnod, akkorra már az idegállapottól minivirslivé és földimogyoróvá zsugorodott férfiasságod, tudnod kell, hogy ott lesz “Zsuzsika”, az igen dekoratív asszisztens, aki nagyjából az egészet végignézi. És mindig van egy “Zsuzsika”, a különbség csak annyi, hogy a sokadik alkalom után már megszokod és nem zavar annyira.

Miután az orvos tapintással megvizsgálta a heréket, felfektet az ágyra és jöhet az ultrahangos fejezet, ami előtt jó alaposan be kell kenni kontaktanyaggal a zacskót – tudjátok, mint a terhes nőknél a pocakot UH előtt -, na ez garantáltan levesz az életről, és vizsgálat után érkezik “Zsuzsika” a papírtörlővel, amit a kezedbe nyom, hogy letöröld, amit le kell.

Prosztatavizsgálat

Természetesen a herék vizsgálatával nincs vége a dolognak, ezután jön csak a wellness, amikor igen alapos “kényeztetésnek” vetik alá a prosztatát, hiszen ha már lent van a nadrág, csináljuk meg, amit meg lehet. Nem fogok hazudni, a manuális prosztatavizsgálat nem jó, de nem is tragikus. Nem fáj, de kellemetlen, hiszen a legtöbb esetben ahová ilyenkor az orvos benéz, onnan csak kifelé szoktak jönni dolgok.

Oké ez is megvolt, azt viszont nem tudom, tudjátok-e, hogy a prosztatát már ultrahangos készülékkel is vizsgálják, a hasfal alsó részén keresztül, így még pontosabb diagnózist tud felállítani az orvos.

– hirdetés –

Mi segíthet a prosztatagondokon?

A prosztata krónikus jellegű betegségeit nem lehet megelőzni egészséges étrenddel vagy rendszeres testmozgással. Ha jelentkeznek a panaszok, akkor első körben segíthetnek a gyógynövénykivonatok, mint például a fűrészpálma, csalán, tökmag, fűpollen, liliom kivonata. Néhány éve már hozzáférhető a Proxelan patikában vény nélkül kapható gyógyászati segédeszköz – kúp is, amely a hialuronsav mellett olyan gyógynövényi összetevőket tartalmaz, amelyek a prosztatagyulladásban jótékony hatásúak, ezek a tökmag, ázsiai gázló, tömjénfa-olajkivonat, szalmagyopár és ausztrál teafa. Azonban ha a tünetek nem múlnak, vagy netán erősödnek, mindenképpen urológushoz kell fordulni!

A KOCKÁZATOKRÓL OLVASSA EL A HASZNÁLATI ÚTMUTATÓT, VAGY KÉRDEZZE MEG KEZELŐORVOSÁT!

Andrológiai vizsgálat

Az eddig leírtakat személy szerint igen kemény tortúraként éltem meg, de méltósággal húztam fel a cipzárt a vizsgálatok végén, amikor is Doktor úr megszólalt: “ne olyan sietősen Olivér, Zsuzsika megmutatja, hol tudja elvégezni a mintaadást.” És Zsuzsika jött, együttérzően megfogta a vállam, egy ajtóhoz vezetett, kezembe nyomott egy kupakkal lezárt poharat, majd csak annyit mondott: “ha végzett, hagyja a poharat a kisasztalon és fáradjon ki.” Közben végig szigorúan kerülte a szemkontaktust, ahogy én is.

Na igen, az andrológiai vizsgálat legfőbb célja, hogy kiderüljön, mennyire életképesek a spermiumok, milyen a minőségük, mennyire gyorsak, mennyien vannak és milyen az alakjuk.

Szóval beballagtam a mintaadó helyiségbe, mint egy fegyvertelen katona, ahol az ezeréves pornóújságok és plakátok (hahó, már nem a kilencvenes években vagyunk, ideje lenne frissíteni a repertoárt!), na meg a műbőr kórtermi ágy szentháromságában kellett rábírni férfiasságom, hogy haver, akkor itt most nagyon össze kell szedni magad, ezt a poharat meg kell tölteni.

Ezúton mondanék hálát az okostelefon-gyártóknak, és imába foglalom a brit Truphone vállalat nevét, akik 2006-ban elsőként építették ki a 4G internethálózatot, hogy aztán 2011-ben Magyarországon is megjelenhessen, így a borzasztóan lehangoló magazinok helyett mozgókép segítségével tudtam leküzdeni az imént említett akadályt, és büszkén tehettem a mintaadó poharat a kisasztalra.