2011. március 11-én egy földrengés miatt hatalmas, helyenként tízméteres magasságot elérő hullámokkal partot ért egy szökőár Japánban. Nyolc város szinte a földdel vált egyenlővé, és két további város is súlyos károkat szenvedett el. Több mint 15,5 ezer ember vesztette életét, de a hatóságok öt ezer embert a mai napig eltűnt személyként tartanak nyilván.

A cunami és annak romboló hatásai súlyos nukleáris üzemzavarok és balesetek sorozatát indították el a fukusimai atomerőműben. A károsodás érintette a hűtőrendszereket is, melynek következményeként három reaktorban teljes zónaolvadás történt, míg négy blokk szerkezetileg károsodott. Az erőműből nagy mennyiségben kijutott radioaktív anyagok több tíz kilométeres távolságig beszennyezték a környezetet.

A környéket 20 km-es sugarú körben kiürítették. Ez 400 ezer ember életét változtatta meg gyökeresen, akik – hasonlóan Csernobilhoz – mindent maguk mögött hagyva távoztak lakásaikból, és az otthonukat jelentő településről. Talán a nem is olyan rég történt eseménynek, vagy egyszerűen a japánok természetének köszönhetően a lezárt területre nem mászkálnak be a turisták úgy, mint Pripjatyba és környékére.

Azonban ezt megtörte egy lengyel fotós, aki bejutott a területre. Csapatával három napot terveztek Fukusimában tölteni, azonban egy, a rendőrségre bekötött csendes riasztó lebuktatta őket, így két nap után távozniuk kellett. Ez idő alatt számtalan képet tudott készíteni, melyeken jól látszik az, hogy mennyire érintetlen is a város a katasztrófa óta.

Így néz ki ma a kiürített sugárszennyezett zóna, amiről keveset beszélnek 2

Kattints a képre a galéria megtekintéséhez!