Egyre több helyen kaphat az ember frissen facsart narancslevet. Gyakran ezeket automaták készítik a szemünk láttára, az előre betöltött déligyümölcsökből. Mindezt egy új szintre emelte az olasz tervező, Carlo Ratti és csapata hatalmas, egyidejűleg 1500 narancs kezelésére is alkalmas masinájával.

3D-nyomtatással készül a friss narancslé 1

A 2,7 méter magas gép, ami első ránézésre úgy néz ki, mint egy sci-fi mozi díszlete, meglepően okos technológiát rejt magában. Először – csakúgy, mint egy átlagos narancsfacsaró – kettévágja a gyümölcsöt, és kipréseli belőle a gyümölcslevet. A varázslat csak ezután jön: a maradékot egy tárolóba gyűjti a rendszer, és kiszárítás, valamint darálás után politejsavval keveri össze. Így egy olyan granulátumot kapunk, mellyel bioműanyagot, így például poharat is lehet készíteni egy 3D-s nyomtató segítségével. Az alábbi videón meg is tekinthető ez a folyamat.

a videó a hirdetés után indul

 

3D-nyomtatással készül a friss narancslé 2

A narancsleves kísérlettel a tervezők arra szeretnék felhívni a figyelmet, hogy az összes, természetes úton lebomló szemetet fel lehetne használni, legyen szó akár pohárról, akár bioüzemanyagról.